• Domů
  • Blog
  • Huawei má problém s prodejem, tentokrát na Tchaj-wanu
Huawei

Huawei má problém s prodejem, tentokrát na Tchaj-wanu

  • 19. 11. 2019
  • Ostatní

V loňském roce se čínská telekomunikační společnost Huawei potýkala s omezením na americkém trhu. Spojené státy firmu označily za bezpečnostní riziko. Nyní vznikl další problém na Tchaj-wanu, který firmu osočuje z národní urážky.

Pošramocená národní důstojnost

Důvod, proč Tchaj-wan stáhl z prodeje hned tři modely smartphonů, je prostý. Společnost Huawei se podle místních představitelů dopustila národní urážky tím, že jejich zemi označila za součást Číny. Tato informace byla zapracována v modelech P30, P30 Pro a Nova 5T, které se na ostrově proto od 14. listopadu 2019 nesmí prodávat. Zákaz má údajně trvat, dokud výrobce nesjedná patřičnou nápravu.

Spor čínských republik

Čína označení lokace uvedla tímto způsobem proto, že Tchaj-wan označuje za jednu ze svých provincií. Oficiální název ostrova zní Čínská republika a coby region Čínské lidové republiky jej vnímá i většina světa, včetně České republiky. Naopak jako samostatnou zemi jej uznává pouze 15 zemí, například Vatikán. Při pokusu o oficiální vyhlášení nezávislosti, hrozí Čína vojenskou návštěvou. A ne zrovna přátelskou…

Protože ale stát funguje prakticky nezávisle – má vlastní vládu, obchodní i vojenské styky, demokratické zřízení – takové popření samostatnosti jej pobouřilo, třebaže je technicky vlastně správné. Výše uvedenou „chybu“ firmy Huawei považuje za ránu pod pás útočící na národní důstojnost. Proto žádá nápravu v podobě odstranění čínského odkazu u názvu státu v daných typech smartphonů.

Jak zareaguje Huawei?

Společnost nyní čelí ošemetné situaci. Musí si rozmyslet další postup. Pokud se rozhodne věci ponechat tak, jak jsou, bude její působení na Tchaj-wanu značně omezeno. Naopak při změně údajů si na sebe může poštvat zase jiné státy. Odborníci se však shodují, že očekávané řešení bude vypadat spíše následovně. Modely směřované do Tchaj-wanu jednoduše budou upraveny dle nastolených požadavků.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”