• Domů
  • Blog
  • Huawei má nového spojence. Google nahradí v telefonech český Seznam
Huawei má nového spojence. Google nahradí v telefonech český Seznam

Huawei má nového spojence. Google nahradí v telefonech český Seznam

  • 30. 07. 2020
  • Ostatní

Po nechtěném ukončení spolupráce Huaweie s Googlem to čínský výrobce smartphonů neměl vůbec jednoduché . S danou situací si ale dokázal poradit. Vyhledal šikovné partnery, díky nimž je absence amerického giganta méně znatelná.

Seznamte se, Seznam.cz

Uvalené embargo ze strany Spojených států způsobilo, že Huawei již nesmí používat aplikace Google. Protože ale jde o klíčové aplikace, jako jsou YouTube, mapy, Gmail či obchod Google Play, staly se nové modely čínské společnosti pro trhy západních zemí velmi obtížně prodejné. Technologická společnost tuto absenci postupně nahrazuje uzavíráním partnerství s mimo americkými společnostmi (nizozemský výrobce navigačního softwaru TomTom, francouzský vyhledávač Qwant atd.). A v rámci tuzemska by mohlo vzniknout důležité strategické partnerství s internetovým gigantem Seznam.cz.

Česká náhrada amerických aplikací

První stopy spolupráce se projeví již na nedávno představených modelech společnosti řady P40. Dle nejnovějších informací zde můžeme nalézt předinstalované mobilní aplikace, jakou jsou Mapy.cz, Novinky.cz, Seznam.cz, zpravodajství a televizi Seznamu, Email.cz a další. Obchod AppGallery nahrazující původní Google Play již nyní čítá více než 110 českých aplikací a nové stále vznikají. Mimo uvedené zde najdeme také další rozšíření: Kupi.cz, Expres FM, Pohádky, Windy.com. atd. Z těch mezinárodních jmenujme alespoň Bolt, Tinder nebo třeba Zoom.

Google stále vítězí

Podle průzkumů je americký gigant mezi českými uživateli nejoblíbenější. A vítězí skutečně markantně – upřednostňuje jej až 80 %, oproti 13 % českého Seznamu. To může být ale také tím, že americká společnost vyvíjí vlastní operační systém Android, tudíž velké množství jeho aplikací je v telefonech již předinstalované. Inu uvidíme, zda nová spolupráce pomůže přidat českému prohlížeči a novým modelům od Huawei na oblibě.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”