• Domů
  • Blog
  • Huawei – levný smartphone nebo čínský špeh?
Huawei

Huawei – levný smartphone nebo čínský špeh?

  • 04. 02. 2019
  • Ostatní

Chytrým telefonem značky Huawei se nechala zlákat pěkná masa uživatelů. Lidé ho svými nákupy vyšvihli na druhé místo nejprodávanějších smartphonů ve světě. Je oblíbený i mezi Čechy. A ještě aby ne. Má akorát jednu malinkatou chybku. Může být nástrojem čínské špionáže.

Varování bez důkazu

Ne, nejde o žádně sci-fi. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) 17. prosince 2018 vydal varování před používáním telefonů čínské značky Huawei. Podle něj představuje bezpečnostní hrozbu, ale žádným konkrétním argumentem své tvrzení nepotvrdil. A právě po důkazu volá české vedení společnosti Huawei, které se výše zmíněnému osočení zlostně brání. Odmítají tvrzení, že by jejich telefony představovaly riziko pro českou národní bezpečnost, a ohánějí se bezdůvodným pošpiněním své reputace.

A příčina?

Politické a právní prostředí v Číně. To je jeden z několika problémů, který NÚKIB uvádí jako důvod pro své varování. A jak že se tam věci vlastně mají? Podle toho, do čeho vidíme, tam už pěknou řádku funguje totalitní režim. Čína sama na své občany uplatňuje přísnou cenzuru na internetu. Podle odhadů pro čínskou vládu pracují desítky tisíc počítačových hackerů. Z druhé strany pro jakou vládu ne.  Jasně, jedná se sice o čínskou společnost, ale to ještě přece neznamená problém. Navíc ještě když takové tvrzení vedení firmy kategoricky popírá.

Promyšlená strategie to je. Ale marketingová či špionážní?

Kontroverzní však může být otázka, proč jsou smartphony Huawei prodávány značně pod cenou. Za podobná zařízení stejné kvality od konkurenčních značek musí zákazník sáhnout do kapsy mnohem hlouběji. Jedná se o vhodně zvolenou strategii, která dostane Huawei do každé domácnosti? V rozhovoru pro online deník Neovlivní.cz expert na kybernetickou bezpečnost spekuluje nad dálkovým řízením těchto telefonů z Číny –  jejich schopností monitorování, odposlouchávání a lokalizování bez našeho vědomí ve prospěch čínských zpravodajských služeb. A pozor, rozhovor vznikl už v létě roku 2017.

NÚKIB nakonec ze svého varování před smartphony značky Huawei vyjmul běžné uživatele. Že by Číňany nezajímalo, o čem tlachají obyčejní smrtelníci? A nebo se jedná jen o jednu velkou fámu? Každopádně česká vláda se podle varování zařídila. Aby taky ne, když většině tato hrozba měla být už dlouho známá. Pravdivost těchto analýz prověří až čas, tedy kdo ví jestli.

O autorovi
Adéla Formánková
Adéla Formánková Bývalý marketing konzultant

„Nebýt ovce. A dostat ze sebe to nejlepší. Snadno se to řekne, hůř se tomu dostojí. Psaní článků je pro mě srdcovka. Běžně moje texty najdete na webech, v tiskovinách a propagačních materiálech klientů nebo taky zde, na blogu.“