• Domů
  • Blog
  • Huawei díky společnosti TomTom nahrazuje chybějící Google Mapy
Huawei a TomTom

Huawei díky společnosti TomTom nahrazuje chybějící Google Mapy

  • 27. 01. 2020
  • Ostatní

Po kauze z loňského roku mezi čínskou společností Huawei a Spojenými státy, již nejsou služby Google součástí nejnovějších modelů. I přes tuto skutečnost si čínský gigant nevede špatně. Postupně nahrazuje chybějící služby. Konečně došlo i na mapy.

Huawei v problémech?

Vše začalo zkraje loňského roku, kdy Spojené státy obvinily Huawei z odposlouchávání, následně jej coby vážné bezpečnostní riziko přesunuly na černou listinu, což ve zkratce znamenalo zákaz obchodování s americkými firmami. Nejdříve to pro čínského výrobce byl trochu šok, neboť pro své telefony používal operační systémy Android z dílny amerického Googlu. Ty mohou ve velmi osekané verzi sice používat i nyní, ale spousta důležitých funkcí zde chybí. I přes tuto skutečnost společnost loni prodala přes 240 milionů smartphonů, takže žádnou výraznou krizi zatím nečekejme.

Jak nahradit GMS?

Open source verze systému Android, jež nyní společnost používá, neobsahuje Google Mobile Services (GMS), mezi které patří například Play Store, Chrome, Mapy, Gmail, Fotky a další. Jednu po druhé zatím společnost úspěšně nahradila, pouze u dvou má větší problém. Jsou jimi YouTube a Google Mapy. U druhého jmenovaného je ale řešení velmi blízko.

Pomoc z Nizozemska

Vzhledem k tomu, že většina navigačních webů pracuje s podklady z Google Maps, bylo třeba najít někoho, kdo využívá vlastních zdrojů. Netrvalo to příliš dlouho aneb máme zde nizozemského výrobce navigací TomTom s dlouholetou zkušeností, který je s Huawei v dané oblasti spojován. Respektive TomTom se údajně nabídnul, že poskytne potřebné podklady, dopravní informace a také navigační software za jistě nemalou sumu. Smlouva byla údajně podepsána již dříve, teprve nyní ji ale partneři odtajnili veřejnosti.

Možná to vypadalo, že Spojené státy zlomily čínskému technologickému gigantu vaz. To se však nestalo a Huawei zatím prokazuje velkou dávku kreativity v nahrazení standardního aplikačního portfolia. Bude však stačit i na řešení „YouTube problému“? Co myslíte?

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”