• Domů
  • Blog
  • Google Sabrina jako nová konkurence Apple TV?
Google Sabrina jako nová konkurence Apple TV?

Google Sabrina jako nová konkurence Apple TV?

  • 09. 06. 2020
  • Ostatní

    Operační systém Android může našinec velice důvěrně znát z prostředí chytrých telefonů či tabletů. Nyní ale společnost Google chystá jeho přenos také do televizí po vzoru konkurenčního Applu, Roku nebo Amazon Fire Sticku. Zařízení nese pracovní název Sabrina a dle dostupných informací bude veřejnosti představeno již velmi brzy.

    Android TV

    Ne každý ale ví, o co vlastně jde. Pojďme si to tedy přiblížit. Android TV je označení pro systém, který dokáže i ze starší televize udělat multimediální zařízení, které dokáže zabavit množstvím her, filmů, hudby nebo obsahem balíčku Google Play. Společnost tak využije uživatelsky přívětivého prostředí známého operačního systému, který se jednoduše ovládá a mezi uživateli se těší velké oblibě. Sabrina, jak zní kódové označení tohoto zařízení, se tak má stát konkurencí pro takové velikány jako Apple TV či Amazon Fire Stick.

    Další verze Chromecastu?

    Společnost již v minulosti podobné zařízení trhu představila. Šlo o řadu nesoucí název Chromecast umožňující přenos videa, fotografií, hudby i her z telefonu, tabletu či notebooku na obrazovku televize. Sabrina má představovat novou generaci, která kromě streamování nabídne i pokročilejší funkce. Kromě vlastního obsahu zde nalezneme aplikaci Netflix, Disney plus apod., ovládání bude umožněno pomocí Assistanta také hlasem, což spíše naznačuje, že se jedná o zcela nový produkt.

    Sabrina, seznamte se

    Google Android TV Stick, jak zní delší název Sabriny, ponese podobu oblázku v bílé, černé či růžové barvě. Tímto designem opět velmi připomíná Chromecast, čím se ale výrazně liší je forma ovládání. Zatímco minulou generaci bylo možné řídit pouze telefonem či tablem, v balení nové verze nechybí dálkový ovladač usnadňující běžnou práci. Zařízení disponuje taktéž procesorem Amlogic a pro ozvučení nalezneme výstup Dolby Vision.

    Brzy v našich domácnostech?

    Celkem fér otázka. Některé zdroje uvádí, že novinka bude dostupná již letos v létě jako součást systému Nest. A jak to bude s cenou? Ta má být velmi příznivá, v přepočtu 2300 Kč. Český trh však Sabrinu s největší pravděpodobností nepřivítá, protože produkty z rodiny Nestu v tuzemsku Google bohužel nenabízí. Nezbývá nám tedy, než si počkat na podobnou alternativu.

    O autorovi
    Soňa Hlaváčová
    Soňa Hlaváčová Redaktorka

    “Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”