• Domů
  • Blog
  • Google+ končí. Může za to bezpečnostní chyba?
Google+

Google+ končí. Může za to bezpečnostní chyba?

  • 15. 10. 2018
  • Ostatní

Mizerná přízeň uživatelů a závažná trhlina v zabezpečení. Tak odůvodnil Google konec sociální sítě Google+. K jejímu odstavení dojde v srpnu 2019. Co přesně stojí za jejím pádem?

Konkurent Facebooku prohrával už od začátku

Google+ vytvořila společnost Google v roce 2011 (více o historii této sociální sítě). Ačkoliv do jeho vývoje dal americký gigant miliardy, uživatelům příliš nezachutnal. Počet těch aktivních stále klesal a i když “googlácká” sociální síť nebyla ve své podstatě tak špatná, lidé prostě dali přednost modrému konkurentovi jménem Facebook. Odborníci předvídali konec “pluska” už delší dobu. Společnost Google nakonec 8. října 2018 oznámila, že sociální síť ukončí příští léto. Ale důvody jsou mnohem vážnější, než by si mnozí mohli myslet.

Vadné zabezpečení celé tři roky? Google měl malé tajemství

Střežíte si svá osobní data? Třeba jméno, e-mail, věk nebo pohlaví? Tak to by vás Google+ určitě nepotěšil. Soukromé údaje uživatelů této sociální sítě byly celé tři roky dostupné vývojářům aplikací třetích stran kvůli chybě v bezpečnostním systému. Podle Googlu se jednalo přibližně o půl milionu uživatelů a jejich soukromé údaje mohli využít vývojáři více než čtyř set aplikací. Americký gigant se však brání tím, že žádný únik dat nezaznamenal. To je sice pádný argument, ale vznik celé situace to nijak neomlouvá. Společnost Google vystavila osobní data uživatelů do prosklené vitríny. To, že je údajně nikdo nezneužil, je spíš velký zázrak.

Zajímá vás více informací o Google+? Mrkněte na výpis ostatních článků.

A když na to Google po třech letech konečně přišel letos v březnu, byl v médiích zrovna pranýřován Facebook za aféru okolo Cambridge Analytica. Leckdo by mohl tvrdit, že Google jednoduše nechtěl být hned další na řadě. A tak informaci držel v šuplíku “přísně tajné“. Až do 8. října 2018, kdy vše sdělil novinářům a veřejnosti. Aby se společnost ubránila útokům a nenávisti uživatelů, rovnou zveřejnila rozhodnutí, že Google+ bude příští rok permanentně ukončen. Problém obrovský, ale načasování perfektní. Těžko říci, jaký byl reálný záměr.

I když Google+ pro běžné smrtelníky skončí, mohou ho dále využívat zaměstnanci pro komunikaci ve firmách. Otázkou zůstává, jestli do toho vůbec někdo půjde.

O autorovi
Adéla Formánková
Adéla Formánková Bývalý marketing konzultant

„Nebýt ovce. A dostat ze sebe to nejlepší. Snadno se to řekne, hůř se tomu dostojí. Psaní článků je pro mě srdcovka. Běžně moje texty najdete na webech, v tiskovinách a propagačních materiálech klientů nebo taky zde, na blogu.“