• Domů
  • Blog
  • Fotobanky zdarma aneb jak je využít?
Fotobanky zdarma

Fotobanky zdarma aneb jak je využít?

  • 10. 09. 2018
  • Podnikatelské postřehy

Vytváříte webové stránky, plníte e-shop nebo třeba jen připravujete prezentaci na pracovní poradu? V tom případě potřebujete obrázky ke stažení. Čtěte tedy dále, poradíme vám, kde najít nejlepší fotobanky zdarma, ze kterých můžete fotografie bezelstně a s čistým svědomím stáhnout a použít ve svých materiálech. A pozor, i pro komerční užití!

Proč je fotografie tak důležitá?

Lidem zlenivěly oči. Každý den je zahlcuje nepřeberné množství billboardů, bannerů, plakátů, reklam a článků. A už si podvědomě vybírají, který obsah stojí za přečtení a který ne. Vizuální doprovod jakéhokoli textového sdělení představuje ten zlomový bod rozhodnutí – číst, či nečíst? Proto když chcete oslovit co největší množství uživatelů, je nutné vybrat takový obrázek, který ihned zaujme, a co si budeme vykládat, bylo by super, kdyby ho distribuovala fotobanka free! V takovém případě totiž nemusíte za daný vizuální obsah platit, což je (nebudeme si nic nalhávat) vždy vítáno pozitivně.

Fotobanky zdarma do článku

Jak fungují free fotobanky a jiné placené portály? Obrázky ke stažení zdarma nejsou pravidlem.

Ano, je tomu tak. Většina takových databází bývá zpoplatněna, ale existuje množství webových stránek, které nabízejí obrázky zdarma. Z pravidla fungují na principu vyhledávání na základě slova či slovního spojení. Sháníte fotografii štěněte na váš e-shop s obojky? Stačí zadat do vyhledávače slovo „štěně“. No jo, ale pokud jste už něco takového zkoušeli, jistě víte, že u obrázků zdarma takový výběr není. Největší databáze s fotografiemi jsou totiž zpoplatněné a jejich obsah je především v angličtině. I zde však lze oddělit zrno od plev a nalézt několik fotobank, které distribuují svůj materiál bezplatně a ve vysoké kvalitě.

Mohu fotografii tedy využít jakkoliv? Ani náhodou!

To, že tu a tam člověk narazí na bezplatnou databázi s pěknými vizualizacemi, automaticky neznamená, že si s obrázky ke stažení můžete nakládat, jak se vám zlíbí. Buďte obezřetní a vždy si prostudujte podmínky licencí, podle kterých free fotobanka funguje. Vyhnete se tak zbytečným rizikům, která plynou z porušení licenčního ujednání. Fotografie, které lze volně šířit, užívat a upravovat (i pro komerční účely) mívají zpravidla licenční označení Creative Commons Zero (Public Domain). O této licenci (CC0) jsme napsali krátký článek, který vystihuje základní podstatu užití. Tudíž doporučujeme daný obsah alespoň v rychlosti projít. Každopádně, ve zkratce lze upozornit na jedno: pokud není fotografie označena touto licencí, mohou free fotobanky vyžadovat uvedení majitele vizualizace tak, jak ukládá autorské právo. Samozřejmě existuje více ujednání, které vám umožní využívat obrázky zdarma. Avšak mnohdy se využití omezuje například jen pro nekomerční účely nebo je možno tzv. free foto zdarma stahovat s jiným omezením (např. s uvedením odkazu na stránky autora). Zkuste tedy být obezřetní a v džungli licenčních ujednání se zaměřte jen na ty, u kterých máte jistotu volného užití.

Tak která je vlastně TOP?

Pomyslný leader je Pixabay. Jedná se o největší databázi bezplatného vizuálního obsahu (což jsme rozebrali v našem dalším článku) a jako jedna z mála zahraničních služeb má i CZ verzi webových stránek. Našinec může tedy vyhledávat přímo v jazyce českém, což zdaleka není pravidlem (obzvláště u zahraničních služeb). Právě zde máte obrovskou šanci objevit cute obrázky, které se vám budou hodit do krámu a zároveň budou kvalitní. Pixabay jako jedna z mála velmi pečlivě prověřuje kvalitu. Stejně tak prověřuje jednotlivé formáty a velikosti fotografií. Nemělo by se tedy stát, že si pořídíte obrázek, který běžný grafický editor neotevře. A pokud přeci jen nenajdete u tohoto giganta to, co potřebujete, potěší vás fakt, že existují další tzv. databanky fotek, které distribuují obrázky ke stažení zdarma. Jejich seznam přikládáme níže.

  • Hledáte neotřelou fotografii nějaké potraviny? Navštivte PicFoods.
  • Je libo obrázky volně ke stažení od vášnivého cestovatele? Nezklame vás Travel Coffee Book.
  • Cute obrázky, ze kterých srší emoce získáte na Gratisography.
  • A co databanka fotek z kancelářského prostředí? Zkuste mrknout na Startup Stock Photos.
  • Inspirativní obsah pro tvořivce všeho druhu najdete na ISO Republic.
  • Stylisty a blogery z oblasti životního stylu potěší stránka JESHOOTS.
  • Detaily nebo pohledy z výšky dodají šmrnc každému článku. Získáte je na Unsplash.
  • Česká fotobanka zdarma je pak k dispozici na picjumbo.

Právě poslední zmíněná stránka patří Viktoru Hanáčkovi, se kterým jsme měli možnost udělat rozhovor. Pokud vás tedy zajímá, jak funguje free fotobanka picjumbo (a celý Viktorův business), doporučujeme určitě mrknout.

Každopádně z vlastní zkušenosti můžeme pro usnadnění hledání doporučit rozcestník sdružující nejlepší fotobanky zdarma. Jednoduše řečeno All The Free Stock by měl snadno ukončit vaše hledání, obrázky volně ke stažení zde najdete prakticky všude. Ale pozor na pravidla užití, tady mohou občas být trošku ošemetná a vždy se vyplatí nejprve prozkoumat záložku licenčních podmínek. Jinak nic nebrání tomu, abyste své materiály doprovodili neotřelými a vkusnými fotografiemi. Uvidíte, že pomohou váš text lépe prodat. Držíme palce a věříme, že u vás fotobanky zdarma najdou své místo.

O autorovi
Adéla Formánková
Adéla Formánková Bývalý marketing konzultant

„Nebýt ovce. A dostat ze sebe to nejlepší. Snadno se to řekne, hůř se tomu dostojí. Psaní článků je pro mě srdcovka. Běžně moje texty najdete na webech, v tiskovinách a propagačních materiálech klientů nebo taky zde, na blogu.“