• Domů
  • Blog
  • Fotoaparáty Samsung předčí lidské oko
Fotoaparáty Samsung předčí lidské oko

Fotoaparáty Samsung předčí lidské oko

  • 13. 12. 2020
  • Ostatní

Koupit či nekoupit? Dříve než konečně vybereme, který model smartphonu si pořídíme, mimo jiné srovnáváme technické parametry v dané cenové kategorii. Jedním z nich je například kvalita fotoaparátu. V dané oblasti své konkurenty jihokorejský Samsung dlouhodobě převyšuje. Nyní přichází s ještě smělejšími plány. Chce vyrobit fotoaparát s rozlišením 600 Mpx.

Smělé plány

Záměr Samsungu vyrobit 600 Mpx snímač je na internetu diskutován delší dobu. Napovědět již měla prezentace Investor Forum 2020, kde společnost představovala své technologické novinky. Jedná se však o skutečný plán do budoucna nebo zbožné přání fanoušku?

Lepší než lidské oko

Pro srovnání je třeba uvést, že současné modely chytrých telefonů jsou vybaveny fotoaparáty s rozlišením 48 Mpx či 64 Mpx, Samsung letos představil 108Mpx čip FOTOCELL. Jeho nejbližší plány pak hovoří o zvednutí této laťky na 150 a 250 Mpx. Chystaných 600 Mpx zní tedy zatím opravdu až šíleně. Vždyť lidské oko samo dokáže rozlišovat cca 500 Mpx, takže plánovaný snímač by jej s přehledem strčil do kapsy.

Jak ho tam vložit?

Výroba samotného snímače by pro Samsung pravděpodobně nečinila zas až tak velký problém. Existují ale mnohá úskalí ohledně jeho vložení do smartphonů. Tím nejpálivějším je velikost nového modulu. Ten by totiž zabral údajně až 12 % z plochy, čímž by zařízení ošidil o další důležité komponenty, které by se zde zkrátka již nevlezly. Ze samotného těla telefonu by pak vystupoval dle odhadů o 22 mm (namísto současných 8 mm u modelu Galaxy Note 20). Co tedy s tím?

Řešením může být jedině zmenšení jednotlivých pixelů. Nejnovější senzory disponují velikostí 0,7 μm, přičemž brzy má společnost dosáhnout ještě dalšího zmenšení. Nezbývá tedy než jen čekat, kdy (nebo zda vůbec) se jim tento opravdu smělý plán povede uskutečnit.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”