• Domů
  • Blog
  • Facebook Lite už brzy v tmavém režimu

Facebook Lite už brzy v tmavém režimu

  • 23. 02. 2020
  • Ostatní

Tmavý režim je žhavou novinkou roku 2019, kdy jej začalo pro své aplikace používat velké množství vývojářů. Fanoušci Facebooku stále ještě čekají. O možnosti změny slýchají již od podzimu loňského roku, zatím ale bylo ticho po pěšině. A to až do teď, kdy můžeme sledovat první indicie toho, že k ní konečně dojde.

Když se řekne Facebook…

Pod společnost Facebook spadají tři velké aplikace, mimo standardní verze modré sociální sítě sem patří také WhatsApp a Instagram. Zatímco dvě poslední jmenované již svůj tmavý režim mají, aplikace Facebook ji stále postrádá. Ne však nadlouho.

Facebook v černém

Uživatelé tohoto giganta mezi sociálními sítěmi již nějakou dobu čekají na tzv. dark mode pro mobilní aplikaci. Mobilní verze do teď nevykazovala žádné známky změn, ačkoli je očekávána již od listopadu minulého roku. Nyní konečně můžeme sledovat jistý posun, který ale neprobíhá v hlavní facebookovské aplikaci, nýbrž v její odlehčené „Lite“ verzi. Důvodem je zřejmě vychytání much na méně používané aplikaci, aby ta hlavní byla prezentována čistě a bez problémů.

Změna pro všechny

Tmavý režim bude zřejmě dostupný všem uživatelům novějších verzí aplikace, počínaje té s pořadovým číslem 181. Přepínač nového vzhledu se zobrazuje pod položkou „nastavení“ v menu. Kdo jej tam ještě nemá, bude si muset počkat na aktualizaci ze strany serverů společnosti.

Důvodem přechodu na černou barvu je především energická úspora smartphonů s AMOLED/OLED displejem. To ovšem platí pouze pro ryze černou barvu, nikoliv tmavě šedou, kterou společnost zvolila. Tento nový vzhled je přesto při nočním používání telefonu mnohem příjemnější, než světlé prostředí, takže i vzhledem k zanedbatelné úspoře jde o vítanou změnu. Nemyslíte?

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”