• Domů
  • Blog
  • Facebook a design v roce 2020. Razantní změna je na spadnutí
Facebook design 2020

Facebook a design v roce 2020. Razantní změna je na spadnutí

  • 09. 02. 2020
  • Ostatní

Sociální síť Facebook je asi celosvětově nejznámější svého druhu. Pod tento gigant spadá také Instagram i WhatsApp, takže jistě není žádným překvapením, že prochází neustálým vývojem. Poslední chystanou změnou je nový design webového rozhraní z roku 2019, který se již u náhodně vybraných uživatelů testuje.

Prim hraje jednoduchost

Nový design stránek vychází z aktuálního vzhledu mobilní aplikace Facebooku. To proto, aby jednotlivé verze byly vizuálně příbuzné a uživatel nemusel zbytečně tápat, kde co nalézt. Zjednodušení proběhne nejen v ovladatelnosti, ale také přehlednosti. Celkově dojde k zvýšení množství volných ploch, které stránku celkově projasní. Společnost vsadila na světlé, případně pastelové barvy, tudíž můžeme říct, že desktop bude vypadat svěže a moderně. Pokud by ale přece jenom někomu nesedl nový design (stránka může býti až příliš světlá), je zde možnost vyzkoušet další velkou novinku – tzv. Dark Mode, který představuje tmavou verzi.

Změny nejen v barvách

Kromě barevného provedení dojde také k novému rozložení ovládacích prvků. V horní liště, ještě nad příspěvky uživatelů, budou hlavní ikony (domovské tlačítko, marketplace, vlastní profil, záložka watch). Hlavní menu umístěné vlevo tvoří již standardní položky jako Skupiny, Přátelé, Správce reklam, Videa a další. Pravá stránka pak opět bude patřit okénku pro reklamy, níže pak nalezneme seznam přátel z Messengeru, který nově nepůjde skrýt. Střední část zůstane stejná, tvoří ji tzv. newsfeed, tedy příspěvky přátel. Změny se dočká také hlavní profilová stránka. Prvek se z levého kraje přemístí doprostřed, tlačítko Sledovat nabude na objemu, aby bylo lépe viditelné.

Kdy to celé vypukne?

Testovací beta verze na náhodně vybraném vzorku uživatelů již probíhá – na základě jejich předchozího souhlasu došlo k přepnutí jejich účtů do nového režimu. Tito „vyvolení“ mohou tvůrcům posílat připomínky či hlásit nedostatky. K ostatním má nový Facebook proniknout během jara. Budeme se těšit!

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”