• Domů
  • Blog
  • Elektromobily od Xiaomi? Brzy možná skutečností
Elektromobily od Xiaomi? Brzy možná skutečností

Elektromobily od Xiaomi? Brzy možná skutečností

  • 19. 04. 2021
  • Ostatní

Čínskou společnost Xiaomi si mnozí z nás spojí spíše s chytrými mobilními telefony, případně moderními aplikacemi či chytrou spotřební elektronikou. Protože se ale nebojí nových výzev, brzy budeme pravděpodobně svědky její expanze do dalších odvětví. Konkrétně zatím mluvíme o tom automobilovém.

Nová výzva přijata

Ačkoli je Xiaomi poměrně mladou firmou, patří dnes mezi hlavní prodejce chytrých mobilních telefonů. Firma zaujala především tím, že nabízí výrobky plné zajímavých funkcí za (ve srovnání s konkurencí) velmi příznivé ceny. Později expandovala také jako výrobce spotřební elektroniky, kde se jí poměrně daří. Nyní oficiálně potvrzuje svůj nejnovější plán – začít vyrábět elektromobily. O tom, že v úspěch věří nejen společnost sama, ale také investoři, svědčí okamžitý nárůst jejích akcií obchodovaných v Hongkongu o šest procent.

Malé městské auto

Ve spolupráci s čínskou automobilovou firmou Baojun má vzniknout plně elektrické auto menších rozměrů určené pro dva pasažéry. Vzhledově vozidlo převratné zřejmě nebude a ani výkonem nijak zvlášť neoslní – pod kapotou skryje pouhých 39 koní, což je ale pro pohyb ve městě hodnota dostačující. Příjemně překvapit by naopak mělo kapacitou baterie, která umožňuje dojezd až 305 kilometrů, a také doplňkovými funkcemi. Tak například auto bude možné propojit s mobilními telefony či dalšími produkty firmy, prostřednictvím nichž by pak šlo nastartovat či dokonce řídit na dálku.

Nemalá investice

Projektu se ujme sám výkonný ředitel a spoluzakladatel Xiaomi Lei Jun. Počáteční investice činí v přepočtu 33,4 miliard korun, přičemž v budoucnu půjde o částku několikanásobně vyšší. Finanční prostředky by firmě měla vrátit masová výroba – jeden automobil by měl stát v přepočtu 223 tisíc korun a prvního modelu bychom se mohli dočkat již během roku 2023. Tak snad bude stát za to.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”