• Domů
  • Blog
  • Dokáží Apple Watch detekovat srdeční selhání?
Dokáží Apple Watch detekovat srdeční selhání?

Dokáží Apple Watch detekovat srdeční selhání?

  • 07. 03. 2021
  • Ostatní

Apple Watch patří dlouhodobě ke špičce mezi chytrými hodinkami. Kromě technologické úrovně začínají vynikat také svými zdravotnickými funkcemi, které jsou schopny ohlídat zdravotní stav svého nositele. V budoucnu by mohli život usnadňovat ještě mnohem více.

Chytré hodinky, které hlídají zdraví

Právě poslední šestá série Apple Watch byla opatřena mnoha funkcemi, které pomáhají nejen s pohybovou aktivitou, ale zvládají také sledovat mnohé zdravotní funkce svého nositele. Sem patří zejména funkce EKG nebo možnost měření hladiny kyslíku v krvi. Právě druhá jmenovaná skrývá potenciál, jenž by mohl být využit ve zdravotnictví pro včasné odhalení srdečního selhání. Osobám, které mají srdeční choroby, by pak mohla v mnohém usnadnit život.

Výzkum zahájen

Protože žádné jiné chytré hodinky funkci měření hladiny kyslíku v krvi nemají, musí vědci z kanadské University Health Network, kteří se do výzkumu pustili, spoléhat na Apple Watch Series 6. Ty bude nosit vybraná skupina čítající 8 tisíc pacientů s diagnózou srdečního selhání po dobu tří měsíců, kteří mimoto budou muset chodit na pravidelné kontroly. Na základě porovnání získaných dat z hodinek a klasických metod by pak výstupem mohlo být sledování rizikových pacientů na dálku a včasné odhalení blížícího se srdečního selhání.

Běh na dlouhou trať…

Ačkoli vedoucí pracovnice a renomovaná kardioložka Heather Rossová věří, že hodinky skutečně mohou nabídnout významnou pomoc u pacientů se srdečními problémy, na skutečný výsledek výzkumu si budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Zdravotnické studie totiž nemohou být nijak urychleny a získání relevantních informací může trvat i několik let. Nezbývá nám tedy nic jiného, než s napětím očekávat, jak nakonec vše dopadne.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”