• Domů
  • Blog
  • Díky novému patentu od Applu pořídíte virtuální skupinové selfie
Díky novému patentu od Applu pořídíte virtuální skupinové selfie

Díky novému patentu od Applu pořídíte virtuální skupinové selfie

  • 17. 06. 2020
  • Ostatní

Autoportréty si lidé pořizovali již od nepaměti. Opravdový boom této aktivity ale nastal teprve nedávno s rozvojem technologií, zkrátka a dobře tzv. selfies ovládly svět. S mnohými vychytávkami z oblasti pořízení digitální fotografie přichází Apple. Společnost nyní pracuje na novém způsobu focení skupinových selfie fotek.

Selfie znali už v pravěku

První portréty známe z dob pravěku, kdy si lidé kreslili své podobizny po stěnách jeskyní. Také slavní umělci jako Rembrandt či van Gogh podlehli fenoménu sebevykreslení. Technologický pokrok později umožnil focení pomocí fotoaparátů. A dnes je již naprosto běžné fotit chytrým telefonem, který mnohdy dokáže pořídit i velmi kvalitní snímky. Navíc jej máme stále po ruce.

Falešná skupinová selfies?

Avšak pojďme zpět k tématu. Poslední dobou Apple patenty opravdu nešetří. Jeden z posledních má lidem pomoci při focení skupinových selfie snímků. Jak ale vměstnat větší skupinku lidí do poměrně úzkého záběru a vypadat přitom dobře? Nový patent má vše vyřešit.

Vše je založeno na velmi jednoduchém principu vycházejícím ze speciální aplikace, pomocí níž uživatel pozve na skupinové focení další uživatele, aniž by se museli fyzicky sejít. Každý jednoduše vyfotí sám sebe tam, kde právě je, přičemž dojde ke sdružení těchto autoportrétů do jednoho. Pozice jednotlivých aktérů půjde dále upravovat, stejně jako zbytek snímku. Podle všeho by nový systém měl zvládnout také videa.

Kdy novinku vyzkoušíme?

Přestože se může zdát, že novinka je inspirována nutným sociálním odstupem díky pandemii koronaviru, Apple o její patentování zažádal již v roce 2018. Letos 2. června byl společnosti konečně udělen. Protože jde ale stále pouze o patent, není jisté, zda daný systém v iPhonech nakonec opravdu uvidíme. Ne všechny vize se totiž dočkají realizace.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”