• Domů
  • Blog
  • Czechflix – dočkáme se české verze Netflixu
Czechflix – dočkáme se české verze Netflixu

Czechflix – dočkáme se české verze Netflixu

  • 06. 04. 2021
  • Ostatní

Znáte americký Netflix? Většina z nás ano, ale jen pro pořádek: jde o jednoho z největších placených poskytovatelů filmů a seriálů, který je dostupný pro země téměř z celého světa, včetně té naší. Ale znáte Czechflix?

Czechflix

Jak název svou koncovkou napovídá, má se jednat o českou verzi nebo přímo konkurenci Netflixu (ale také dalších internetových televizí – Disney+, Apple TV+ nebo HBO Max). Zmiňované globální služby jsou sice velmi populární, jejich nevýhodou však je, že netvoří původní český obsah a v nejbližší době do něj ani nehodlají investovat. Iniciátorem projektu je ředitel České televize Petr Dvořák, který by chtěl vytvořit videotéku zaměřenou ryze na český obsah. Vzorem se má stát britský Britbox slučující místní nejoblíbenější stanici ITV s veřejnoprávní televizí BBC.

Tři televize – jedna videotéka

Vytvoření společné služby zvažuje trojice našich největších tuzemských televizí: Česká televize, Prima a Nova. Zatímco jednání s Primou jsou již údajně v plném proudu, diskuze s Novou zatím neprobíhá, zřejmě z důvodu nedávné změny vlastníka. Pokud by vše klaplo, došlo by ke sloučení archivů jednotlivých televizí v jeden velký, který by navíc měl nabízet různé výhody, například premiérové snímky online. V současné době můžeme využívat archiv iVysílání ČT zdarma, iPrimy za 59 Kč měsíčně (bez reklam) a Voya od Novy za 159 Kč měsíčně.

Šance na úspěch?

Ačkoli jde o velmi ambiciózní a zajímavý projekt, těžko odhadovat, nakolik může česká tvorba konkurovat globálním streamovacím službám. Mezi její největší výhody patří samozřejmě absence jazykových bariér, nevýhodou pak může být kvalita obsahu, která se od té zahraničí může v mnohém lišit. Pro úspěch ale může hovořit také to, že spousta domácností je ochotna využívat více platforem najednou, takže by se mohlo dostat i na Czechflix.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”