• Domů
  • Blog
  • Creative Commons Zero (CC0) – freečková licence
Creative Commons Zero

Creative Commons Zero (CC0) – freečková licence

  • 12. 10. 2018
  • Podnikatelské postřehy

Autorská práva, pirátství, nezákonná distribuce? Běžného uživatele internetu tato slova příliš nezasáhnou. Dostanou nový rozměr teprve, když si pořídíte svoje webovky nebo e-shop. Můžete staženou fotku použít na webu nebo ne? Odpovědí na vaše otázky je licence Creative Commons Zero. Podívejme se stručně, oč tu běží.

Co mohu použít a za co můžu dostat přes prsty?

Založili jste si webové stránky nebo e-shop. Ale co dál? Když všechen obsah, který na internet pověsíte, bude pocházet z vaší hlavy, tak jste v suchu. Ale ono pouze zajištění vlastních kvalitních fotografií k blogovým článkům může vyjít pěkně draho. Levnější a snazší je stáhnout takovou fotku z internetu. A právě free licence Creative Commons Zero u takové fotografie znamená, že si nezaděláte na problém, když ji použijete na svém webu.

CC0 pod mikroskopem

Na internetu najdete všelijaký obsah – obrázky, fotografie, hudbu, softwary nebo i programy. Ale legálně a zdarma můžete pro své účely využít jen některé. Jestliže věc z ruky jiného autora chcete použít na svých stránkách, musí nést označení Creative Commons Zero, takzvané CC0 (více důležitých informací o CC0). Pokud je tato licence například u obrázku, znamená to, že se majitel obsahu vzdal svého autorského práva. Vy s ním tedy můžete naložit, jak se vám zamane bez získávání dalšího souhlasu – tedy v mezích zákona, samozřejmě. Není potřeba ani uvádět autorovo jméno. Takový obsah můžete dál šířit, kopírovat, upravovat a pozměňovat, aniž byste se pouštěli do křížku se zákonem. To je super, ne?

Víte, jaké fotky můžete využívat zdarma?

Pozor, CC0 nemusí zaručovat kvalitu

Představte si, že máte e-shop s hračkami a potřebujete napsat článek na blog o rozvoji dětské motoriky. Najdete článek, který má všechny potřebné informace. A navíc nese i free licenci CC0. Text vypadá dobře, tak ho prostě použijete, třeba jen pro inspiraci. Po zveřejnění se vám začnou ozývat zákazníci, rodiče dětí nebo dokonce pediatři, že text obsahuje nesmysly, které nejsou pravdivé. V tuto chvíli se nemůžete vztekle obořit na původního autora článku. Protože podle pravidel licence Creative Commons Zero osoba, která ke svému dílu přidala CC0 licenci, neposkytuje za dílo žádné záruky a zříká se zodpovědnosti za možné další způsoby užití díla.

Dobrý sluha, špatný pán

Licence Creative Commons Zero je jednoduše dobrý sluha, ale špatný pán. Na internetu na vás čekají skvělé věci, které jsou mnohdy velmi kvalitní a hlavně zdarma! Jen je třeba vybírat a pečlivě zvažovat k jakým účelům free obsah využijete. Creative Commons Zero (CC0) je pak super pomocník, který vám usnadní rychlou identifikaci volného užití.

O autorovi
Adéla Formánková
Adéla Formánková Bývalý marketing konzultant

„Nebýt ovce. A dostat ze sebe to nejlepší. Snadno se to řekne, hůř se tomu dostojí. Psaní článků je pro mě srdcovka. Běžně moje texty najdete na webech, v tiskovinách a propagačních materiálech klientů nebo taky zde, na blogu.“