• Domů
  • Blog
  • Co znamená crush? Stručné vysvětlení
Co znamená crush? Stručné vysvětlení

Co znamená crush? Stručné vysvětlení

  • 14. 08. 2020
  • Ostatní

    Populární slovíčko mladé generace, které do češtiny proniklo především díky internetu a sociálním sítím. Odkud ale vzešlo a co přesně crush znamená? Na to se podíváme v dnešním článku.

    Co je crush? Pojďme na to

    „Mít na někoho crush“ znamená mít na někoho zálusk, protože se vám líbí. Toto slovní spojení je v podstatě překladem anglického „to have a crush on somebody“, které má totožný význam. Významově tak lze označit jak pocit zamilovanosti, tak objekt, ke kterému se tyto pocity vážou (pak říkáme, že někdo je něčí crush). Pro lepší pochopení toho, co znamená crush, si to můžeme ukázat na příkladu: středoškolačka Klára se zakouká do fotbalisty Pepy, Pepu ale Klára moc nezajímá. Klára se ani moc nesnaží, jenom se na Pepu občas podívá, sní o tom, že by se na ni Pepa také někdy podíval. Řekne o tom pár kamarádkám, ty ji podpoří, ale ve skrytu duše vědí, že Pepa se na Kláru nejspíš nikdy nepodívá. Klára se z toho časem vzpamatuje a jen sem tam si vzpomene, že když byla na střední škole, měla crush na Pepu. Na tomto příkladu si můžeme ukázat oba možné pohledy na to, co je crush: můžeme říct, že Klára měla crush na Pepu i že Pepa byl Klářiným crushem. To by jí ostatně neupřelo ani to, kdyby se na ni Pepa přece jen podíval a nakonec se dali dohromady. Populární slovíčko zkrátka a dobře znamená hlubokou jednostrannou zamilovanost, která může vyústit v cokoliv.

    Dějepisné okénko

    Historie tohoto výrazu začíná ve střední angličtině (kterou se hovořilo v 11.–16. století v Anglii a Skotsku). Sem se populární slovíčko dostalo ze starofrancouzského cruissir („skřípat zuby“ nebo „prasknout“). Výklad slova byl v angličtině po dlouhou dobu velmi podobný. Používalo se ve významu „rozdrtit“ (který se ostatně zachoval dodnes). Také existují slovní spojení „to be crushed“, které znamená „být zdrcen“, nebo „crush something“ –„zlikvidovat nebo tvrdě něco potlačit“ (jde obvykle o povstání).

    Svůj romantický význam slovíčko získalo v podstatě náhodou v 80. letech 19. století, kdy se začalo používat jako variace na slovo mash. Výrazem mash se v 70. letech téhož století vyjadřovala hluboká zamilovanost do někoho. Toto použití má zajímavé kořeny v dřívější době. Mash se do češtiny dá přeložit jako „rozdrtit“ nebo „kaše“. Právě kaše (tedy mash) se ve 20. letech 19. století pokládala za „lžícovou dietu“ (spoon diet), což vede provázek ke slovnímu spojení „spoony on someone“. Toto sousloví znamená prakticky totéž, co mít na někoho crush – mít pro někoho oči a doufat, že by mohly zvažovat budoucnost s vámi.

    Už vím, co je crush

    V dnešní části internetového slovníčku jsme tedy rozebrali význam populární fráze, která dokáže popsat pocit zamilovanosti. Každopádně to je pro dnešek vše, tak s námi zůstaňte ve spojení, v příštím článku se mrkneme zase na něco jiného.

    O autorovi
    Kateřina Bílková
    Kateřina Bílková Redaktorka

    Mám moc ráda dechovku, svou flétnu, evoluční teorii a poezii. Jsem z venkova a ráda na tom hledám pozitiva. Odmala jsem chtěla psát. Od té doby se změnila moje gramatika a písmo, sen však zůstal.