• Domů
  • Blog
  • Chytrý náramek pro křesťany připomene čas modlitby
Růženec

Chytrý náramek pro křesťany připomene čas modlitby

  • 07. 11. 2019
  • Ostatní

    Byla otázka času, kdy nejmodernější technologie proniknou také do náboženského světa. Křesťanská asociace Celosvětová síť modlitby s papežem v tomto směru předvádí největší pokroky. V říjnu představila chytrý náramek, který nazvala eRosary, tedy zkráceně e-Růženec.

    Papež drží krok s dobou

    Projekt e-Růžence spojuje církevní duchovno a nejnovější technologický pokrok. Pro představení této novinky si asociace vybrala měsíc říjen, což je u křesťanů právě měsíc růžence. Produkt uvedla v rámci tiskové konference ve Vatikánu 15. října.

    Vzhled výrobku skutečně připomíná klasický růženec určený k nošení na zápěstí, avšak v moderním provedení. Náramek je sestaven z deseti černých achátových a hematitových korálků a tmavého „chytrého“ kříže, jenž slouží ke sběru dat. Aktivuje se tím, že na něj člověk prstem nakreslí symbol kříže. Má také tematický obal – krabičku znázorňující bibli.

    Funkce nejen pro modlení

    Poklepáním na kříž se aktivuje bezplatná mobilní aplikace Click to Pray, jež nabízí různé druhy modliteb – od obecných po tematické podle aktuálních potřeb či svátků. Tato appka funguje samostatně už od roku 2016. Nyní díky synchronizaci s náramkem dochází k zaznamenávání modliteb do osobního profilu uživatele. Vlastně stejně jako se počítají „offline“ pomocí tradičního růžence. Dále produkt vibrováním připomíná také čas modlitby. Mladým věřícím má zároveň ulehčit jejich učení. Ale pozor, náramek obsahuje i jednoduché fitness funkce. Například měří kroky nebo srdeční tep.

    Výrobek se prodává za 100 eur, v přepočtu asi 2 500 korun. Za jeho technickým vývojem stojí společnost Acer, která má na trhu s elektronikou pevnou pozici. Takže křesťané mají osvědčeného vývojáře.

    O autorovi
    Soňa Hlaváčová
    Soňa Hlaváčová Redaktorka

    “Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”