• Domů
  • Blog
  • Český projekt Hello Emma jako náhrada za Siri od Applu
Český projekt Hello Emma jako náhrada za Siri od Applu

Český projekt Hello Emma jako náhrada za Siri od Applu

  • 27. 05. 2020
  • Ostatní

    Hlasoví asistenti jsou slibnou novinkou brzké budoucnosti. Stávají se součástí našeho běžného života a kromě ovládání zařízení mohou posílat zprávy, volat či třeba vyprávět vtipy. Jejich velkou nevýhodou je to, že zvládají pouze významné světové jazyky, přičemž čeština chybí. Tedy chyběla, nový projekt Hello Emma totiž česky rozumí.

    Náhrada za Siri?

    Český projekt Hello Emma má sloužit jako náhrada za digitální osobní asistentku Siri, která umožňuje hlasem ovládat zařízení od Applu. Kromě psaní SMS zpráv zvládá původní aplikace Siri širokou škálu uživatelských příkazů, jako plánování událostí či jejich připomenutí, navigaci, kontrolu různých informací, vyhledávání na internetu a mnohé další. Pro tyto své dovednosti se stala oblíbenou pomocnicí pro držitele iPhonů, jimž v mnohém ulehčuje život. Ačkoli umí 21 různých jazyků, čeština mezi nimi chybí. Bohužel ani nejbližší budoucnost nenasvědčuje tomu, že se o jejím zařazení uvažuje. Zde proto vznikl prostor pro projekt Hello Emma, která může tuto „cizinku“ v mnohém nahradit.

    Vítej, Emmo

    Za projektem stojí český vývojář David Beck, jenž si ve volném čase vytvořil vlastní hlasovou asistentku Emmu. Ta zatím rozumí česky a slovensky, ale v budoucnu bude okruh jazyků rozšířen minimálně o polštinu či maďarštinu. Aplikace funguje prostřednictvím iOS aplikace Zkratky, které je třeba si nejdříve stáhnout. K dispozici je zdarma, je tu ovšem možnost poděkovat autorovi formou dobrovolného příspěvku na jeho účet.

    Nechybí ani smysl pro humor

    Samozřejmě, že tento projekt nemůže Siri nahradit 100%, ale v mnohém konkurenční asistenty zastoupit může. Rozumí povelům „zavolej“, „napiš SMS“, „přehraj hudbu“, „zapiš poznámku“, „naplánuj schůzku“, „nastav budík“, „přelož“, „naviguj“, „najdi na webu“ a mnoho dalších. V současnosti zvládá odpovědět 30ti povelům a dotazům, přičemž jejich počet autor stále rozšiřuje. Aplikaci nechybí ani smysl pro humor, když se budete nudit, ráda vám poví nějaký vtip. Pokud se tedy s cizími jazyky stále trápíte, vyzkoušejte českou asistentku Emmu. Rozhodně za to stojí.

    O autorovi
    Soňa Hlaváčová
    Soňa Hlaváčová Redaktorka

    “Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”