• Domů
  • Blog
  • Češi vyvinuli první telefon pro nevidomé Blindshell Classic
Nevidomá žena na přechodu pro chodce

Češi vyvinuli první telefon pro nevidomé Blindshell Classic

  • 26. 11. 2019
  • Ostatní

    Česká firma BlindShell představila unikátní chytrý telefon určený pro zrakově postižené Blindshell Classic. Ti prozatím museli používat klasické smartphony vybavené pomocným zařízením, které jim umožňovalo ovládání přístroje.

    Převrat v technologiích pro nevidomé

    Do nedávna ještě neexistoval telefon určený specificky pro cílovou skupinu se zrakovým znevýhodněním, respektive telefon pro nevidomé. Běžné smatphony sice nabízejí jistou asistenci, ale jedná se pouze o čtečky či jiné aplikace fungující na bázi předčítaní nebo diktování. Žádné zařízení nebylo určeno přímo nevidomým. To mění příchod BlindShell Classic, který umožňuje ovládání hlasem.

    Blindshell Classic obsahuje řadu užitečných funkcí

    Říkáte si, jak to celé funguje? Díky ovládání hlasem mohou dotyční volat a posílat SMS zprávy či e-maily. Zařízení totiž zvládá zapsat, posléze i poslat nadiktovaný text příjemci zvoleným způsobem. Dále je možné nadiktovat také poznámky, zjistit aktuální polohu či získat informace o počasí prostřednictvím otevření k tomu určených aplikací.

    A jaká má ještě esa v rukávu? Z pokročilých funkcí se jeví užitečné označování objektů speciálním štítkem, jímž telefon rozlišuje různé věci v domácnosti. Dalším pomocníkem pro nevidomé pak může být rozpoznávání barev, SOS tlačítko, předčítačka knih a internetové rádio.

    Moderní technologie s klasickým vzhledem

    Na první pohled vypadá BlindShell Classic jako klasický tlačítkový telefon. V horní části přední strany najdete displej, pod nímž leží alfanumerická klávesnice opatřená speciálními tlačítky. Jsou protiskluzová a velká tak akorát. Mezi jednotlivými klávesami je dostatečně velká mezera kvůli eliminaci překlepů. Zadní strana pak zahrnuje výše zmíněné SOS tlačítko i fotoaparát s přisvětlovací LED diodou.

    BlindShell Classic se od konkurenčních modelů liší také cenovou dostupností. Za 7900 korun pořídite červenou nebo černou variantu. Navíc byl konstruován tak, aby jej zvládli ovládat i technicky méně zdatní uživatelé. Za nás palec nahoru. Specializovaný telefon pro nevidomou skupinu obyvatelstva tady dlouho chyběl.

    O autorovi
    Soňa Hlaváčová
    Soňa Hlaváčová Redaktorka

    “Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”