• Domů
  • Blog
  • Černý pátek ve znamení slev přichází
Žena na nákupech

Černý pátek ve znamení slev přichází

  • 28. 11. 2019
  • Podnikatelské postřehy

Letošní Černý pátek připadá na 29. listopadu. Tento den bude ve znamení největšího výprodeje spotřebního zboží. Jeho ceny totiž klesnou ke svým nejnižším hodnotám za celý rok. Tato tradice pochází ze Spojených států, kde jej zákazníci každoročně netrpělivě očekávají. Jak vlastně označení vzniklo a kde se u nás dá výhodně nakoupit?

Čtvrtek nebo pátek?

Událost nese pojmenování Black Friday, tedy Černý pátek. Avšak z historického hlediska můžeme najít zmínky o černém čtvrtku. Důvodem je původ tohoto označení, který se vztahuje k propadu akcií na newyorské burze 24. října 1929, což byl čtvrtek. Jeho důsledky ale byly znatelné až následují den, kdy byl vyhlášen také světoznámý krach burzy.

Z USA přišel k nám

Dnes je Black Friday masivní marketingová akce spojená s výhodnými slevami či výprodeji dosahujících snížení ceny až o 70 % z původní částky. V Americe jsou zákazníci kvůli výhodným nabídkám ochotni strávit hodiny ve frontách, dokonce mezi sebou i bojovat. Obchodníci v tento den dosahují vysokých výdělků, což je také důvodem jeho rozšíření do celého světa.

Český Black Friday

Slevy, akce či výprodeje se týkají snad všeho spotřebního zboží, které lze v obchodech sehnat. V Česku je Černý pátek spojen spíše s nákupy přes internet, což je verze mnohem pohodlnější, protože nakupujícím nehrozí žádné šrámy či ztráta času.

Pro rok 2019 tento nákupní svátek připadl na 29. listopadu. Do akce se zapojí mnoho internetových i kamenných obchodů. Z těch největších to jsou MALL.cz, Alza.cz, Tescoma.cz, Deichmann, Tesco, Sconto nábytek nebo třeba JYSK. Zde přikládáme odkaz s podrobným seznamem, abyste věděli, kam zabrousit.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”