• Domů
  • Blog
  • Celosvětový výpadek Facebooku trval přes 13 hodin
Výpadek Facebooku

Celosvětový výpadek Facebooku trval přes 13 hodin

  • 14. 03. 2019
  • Ostatní

    Na to, že jsou pro nás sociální sítě nonstop dostupné – ve dne i v noci – jsme si lehce zvykli. O to nečekanější byly včerejší události. Od večera uživatelé po celém světě hlásili problémy s Facebookem, Instagramem a WhatsAppem. Situaci se podařilo vyřešit až dnes ráno. Důvod zůstává předmětem spekulací.

    Nedobrovolně offline

    Od včerejší sedmnácté hodiny do dnešních šesti hodin ráno (SEČ) uživatelé zaznamenali komplikace na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu. Co jim nefungovalo? Na Facebooku a Instagramu uživatelé nemohli přidávat nové příspěvky. Někteří se nemohli do svých účtů ani přihlásit. Zprávy nebo fotky odeslané přes facebookový Messenger či WhatsApp nedorazily svým adresátům. Co že mají sítě společného? Ano, správně. Všechny z vyjmenovaných vlastní Facebook.

    Může za to útok počítačového hackera?

    Krize sociálních sítí zasáhla Evropu i Severní a Jižní Ameriku. Chyby hlásilo současně přes 11 000 uživatelů. Délka a rozsah výpadku, který BBC označila za největší od roku 2008, otevřel diskuzi, zda jej nezpůsobil hackerský útok. To však Facebook ve svém vyjádření na Twitteru včera odmítl. Ale žádný jiný důvod neuvedl. Ačkoliv sociální sítě někdy lidem při hlášení chyby oznamovaly, že se jedná o údržbu.

    Jaké jsou škody?

    Nejenže lidé byli ochuzeni o přístup či komunikaci na výše zmíněných sítích. Kromě soukromého života se výpadek dotkl i jejich pracovních záležitostí. Facebook či WhatsApp používají společnosti či podnikatelé k interní nebo zákaznické komunikaci. A další potíž představují reklamy. Už v minulosti měl Facebook problém s výpadkem, který poškodil inzerenty.

    Celý svět se nemůže dočkat oficiálního vyjádření Facebooku, co výpadek způsobilo. Zatím můžeme jen hádat, ale každopádně si společnost u svých konzumentů udělala pořádný vroubek. Takže ani nám nezbylo nic jiného, než otevřít knížku a jeden večer strávit bez svých přátel na sociálních sítích. A bylo to celkem fajn, věříte?

    O autorovi
    Adéla Formánková
    Adéla Formánková Bývalý marketing konzultant

    „Nebýt ovce. A dostat ze sebe to nejlepší. Snadno se to řekne, hůř se tomu dostojí. Psaní článků je pro mě srdcovka. Běžně moje texty najdete na webech, v tiskovinách a propagačních materiálech klientů nebo taky zde, na blogu.“