• Domů
  • Blog
  • Car Keys – nová funkce, která vám umožní odemknout auto pomocí iPhonu
Car Keys - nová funkce, která vám umožní odemknout auto pomocí iPhonu

Car Keys – nová funkce, která vám umožní odemknout auto pomocí iPhonu

  • 10. 07. 2020
  • Ostatní

Dnes zvládáme na dálku spoustu věcí: nastavíme klimatizaci, přes aplikaci můžeme z práce stáhnout rolety u oken, uklízet za nás necháme robotické pomocníky. Proč se tedy obtěžovat s něčím tak “zbytečným” jako vkládáním klíče do zámku u auta? Život by nám v budoucnu mohl trochu usnadnit Apple CarKey – digitální klíč zajišťující majiteli maximální možné pohodlí.

Pohodlí především

Mladší generace snad již ani nepamatují dobu, kdy bylo nutné svůj vůz odemknout zastrčením klíče do zámku. Stále „chytřejší“ vymoženosti nám nabízí větší komfort – nejdříve přišla revoluce v podobě tlačítka, jež obstaralo zkrácení běžného úkonu, později i tato nutnost odpadla a nejnovější modely odemkneme pouhým přiblížením k vozu. Doba jde ale stále dál. Vždyť proč s sebou tahat spousty zbytečných věcí, když nám postačí chytrý telefon?

Digitální klíč

Plánovaná funkce společnosti Apple nazvaná jednoduše „CarKey“ má umožnit odemknutí a následné nastartování auta jen pomocí iPhonu či chytrých hodinek Apple Watch. Nemusíme tak při odchodu z domu myslet na spousty věcí, které nesmíme zapomenout. Díky aplikaci Wallet má dojít ke spárování telefonu či Apple Watch a pomocí technologie NFC se auto odemkne na základě bezpečnostního ověření majitele prostřednictvím Face či Touch ID.

A co rodina?

Apple myslel samozřejmě na možnost, že auto bude využívat více členů rodiny či přátel. Těm bude možné skrze iMessage nasdílet CarKey, přičemž přístup do vozu bude moci majoritní majitel upravovat – například omezí čas, po který bude mít jistá osoba možnost vůz odemykat, nebo nastaví svým dětem maximální povolenou rychlost či hlasitost hudby.

Tak kdy můžeme digitální klíč instalovat?

Zřejmě si ještě budeme muset nějaký čas počkat, než dojde ke spuštění nové funkce, již teď ale můžeme s jistotou tvrdit, že k tomu opravdu dojde. Prvními šťastlivci se stanou majitelé vozů BMW, časem se ale přidají také další automobilky, jako například Honda, Hyundai, Jaguar, Mercedes-Benz, Renault, Volvo a mnohé další – konsorcium spolupráce s Applem totiž čítá více než 100 automobilek.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”