• Domů
  • Blog
  • Být, či nebýt stále online? Dejte si digitální detox!
Digitální detox

Být, či nebýt stále online? Dejte si digitální detox!

  • 02. 03. 2019
  • Ostatní

    Schovaní za obrazovkou počítače strávíme každý den hodiny. A když nás omrzí počítač, vytáhneme z kapsy nejuctívanější vynález dnešní doby, tzv. chytrý telefon. Nevypadá jako nic zlého, dobře nám slouží, kdykoliv potřebujeme. Avšak má na nás nějaký negativní dopad? To si teda pište.

    Být neustále online

    Čím dál víc jsme obklopováni elektronikou. Číhá skoro všude. Už se nejedná jen o počítače, notebooky či chytré mobily. Je vkládána do aut nebo do hodinek. „Pokrok nezastavíme“, můžeme se chlácholit. A jaký cíl skýtá dnešní technologický vývoj? Být neustále online. Nonstop dostupní uživatelé, kteří jsou pořád na příjmu. Myšlenka je to dobrá. Jaké problémy však přicházejí společně s pokrokem? Pár by jich tu bylo. Třeba stres, workoholismus, úzkosti, deprese, syndrom vyhoření, poruchy soustředění, závislost na internetu a tak dále.

    Zlo jménem smartphone

    Vždy mezi povoláními existovaly profese, kterým nikdy pracovní doba nekončila. Ale dnes přichází čas, kdy se k tomuto stavu blíží čím dál více lidí. A to už vůbec nemluvíme o podnikatelích, majitelích společností či manažerech. Dokud nechají svůj telefon zapnutý, tak chvíli oddechu nenajdou. Reakční doba e-mailové odpovědi se zkrátila z několika dnů na desítky minut. Jak je známo, stále platí heslo, náš zákazník, náš pán. Ale pokud chcete každému vyjít vstříc, tak vás to potom dovede spíše k několikadennímu pobytu na psychiatrickém oddělení. Jak se katastrofickému scénáři vyhnout?

    Což takhle dát si digitální detox?

    V současnosti narazíte na slovní spojení digitální detox. Každý ho pojímá jinak. Tady najdete třeba celou knihu. Vymezuje vždy určitá pravidla, která mají člověku pomoci odvyknout si od neustálé připoutanosti k internetu. Jinými slovy, nebýt stále online.

    Máte pocit, že ve světě internetu trávíte příliš času? Nejste v tom sami. Všichni ze STARTUJEME WEBY jsme na moderních technologiích závislí. Právě proto si alespoň někdy hodíme digitální detox, i když se to mnohdy úplně nepodaří. Každopádně návodů, jak na chvíli vypnout je celá řada. Dle mého je asi hlavní, umět na chvíli vše hodit za hlavu, trávit čas s přáteli, rodinou a zkrátka nesnažit se za každou cenu být online 24/7.

    O autorovi
    Adéla Formánková
    Adéla Formánková Bývalý marketing konzultant

    „Nebýt ovce. A dostat ze sebe to nejlepší. Snadno se to řekne, hůř se tomu dostojí. Psaní článků je pro mě srdcovka. Běžně moje texty najdete na webech, v tiskovinách a propagačních materiálech klientů nebo taky zde, na blogu.“