• Domů
  • Blog
  • Bezpečné heslo – jak vytvořit to pravé?
Bezpečnost hesla

Bezpečné heslo – jak vytvořit to pravé?

  • 10. 01. 2019
  • WordPress weby, OpenCart eshopy

    Hesla používáme každý den. Chrání nás ve virtuálním světě, a proto bychom o ně měli řádně pečovat. Je tedy potřeba dodržovat několik zásad. Jen tak předejdeme možnému neštěstí. Nikdo z nás přeci nechce přijít o své digitální bohatství.

    O hloupém Honzovi

    „A všechno je fuč. Ulice La Rambla plná lidí, monumentální Sagrada Familia a hlavně fotky z večera, kdy hrál Real na stadionu Camp Nou. Důvod, proč jsem do Barcelony vůbec letěl. Na El Clásico se totiž člověk jen tak nedostane. Teď jsou všechny fotky, lajky a vzpomínky z letošní cesty do Španělska v tahu. Ale nejen ty. Někdo se mi naboural do instagramového účtu. Kdybych si jen býval nastavil nějaké bezpečné heslo.“

    „Honza8“, „heslo123“, „fcbarcelona“. Toto jsou hesla, která používal Honza předtím, než se mu ztratily všechny fotky. Do kolonky bezpečné heslo bychom je určitě nezahrnuli. Poznáváte se v nich? Jestli ano, koukněte níže na několik tipů, které mi pomohly při sestavování doopravdy spolehlivého hesla. Z vašich účtů totiž mohou zmizet i horší věci než fotky z dovolené.

    Fantazii se meze nekladou

    Pokud jste si jako malí vymýšleli s kamarády tajnou řeč nebo jste geek plynule hovořící elfštinou či klingonštinou, máte napůl vyhráno. Čím méně používaná slova vyberete, tím lépe. Jako Češi máme výhodu, že naše řeč není příliš rozšířená. Proto bychom toho měli využít, a to správné bezpečné heslo volit spíše z našeho mateřského jazyka než z celosvětově používané angličtiny.

    Obecně vzato si špatně pamatujeme řetězce znaků, které nedávají smysl. Řešením může být nějaký váš příběh, respektive věta, a následné vytvoření hesla z prvních písmen jednotlivých slov. Chytré, ne?

    V případě našeho Honzy byla kombinace hesla „fcbarcelona“ a desítek fotek z Barcelony velmi nešťastná. Při tvorbě zabezpečení je totiž potřeba být originální – distancovat se od všech svých oblíbených lidí, věcí nebo činností. Nebo si taky můžeme pomoct náhodným generátorem hesel.

    Různé druhy znaků

    Je důležité si uvědomit, že existují i jiné znaky, než ty na 26 nejohmatanějších klávesách, které máme před sebou. V běžné řeči používáme např. písmena s diakritikou. Jako heslo je většinou použít lze, pokud ale nemáme k dispozici českou klávesnici, můžeme se dostat do nesnází.

    Kýžené bezpečné heslo by mělo obsahovat speciální znaky, malá i velká písmena i číslice. Představte si takové, které je 7 znaků dlouhé a obsahuje všechny předchozí zmíněné náležitosti. Pro uhodnutí správné kombinace by hackeři potřebovali až 65 bilionů možností. Sílu zabezpečení ještě můžete umocnit použitím naprosto neobvyklého znaku, např. německého β.

    Čím větší, tím lepší

    V životě to nemusí platit vždy, nicméně pro bezpečné heslo toto pořekadlo platí naprosto určitě. U většiny registrací na internetu je po nás vyžadována minimální délka hesla 8 až 12 znaků. Proč se ale tímto nechat omezovat a nevymyslet rovnou heslo s dvaceti či více znaky? Při respektování výše zmíněných kroků byste tak mohli zabezpečit svůj účet i na 100 let dopředu. To už je příjemná představa, co myslíte?

    Jak se nezbláznit z milionu hesel?

    Život na internetu se bez hesel prostě neobejde. Většinou je potřeba nějaké, v ideálním případě bezpečné, heslo zvolit. „Dám si tam to svoje, co si už pamatuju. Umím ho přece napsat i poslepu.“ Tohle určitě napadne většinu z nás, bohužel se jedná o velmi obvyklou, a hlavně nešťastnou myšlenku. V případě, že hacker zabezpečení prolomí, není už příliš složité si např. podle emailové adresy dohledat i ostatní účty.

    Jak si ale zapamatovat všechny ty jedinečné kombinace znaků s čísly? Jistě každého napadne, že jejich napsání na papírek a nalepení na monitor může být přinejmenším krátkozraké. Žijeme v jednadvacátém století, proto si do počítače nebo mobilního zařízení můžeme stáhnout tzv. správce hesel. Tato aplikace si všechna hesla zapamatuje, a hlavně zašifruje.

    Já osobně využívám KeePass, protože je zdarma a pracuje čistě offline. Mezi uživateli je velmi oblíbený, i recenze na něj jsou vesměs pozitivní. Při výběru svého správce se můžete inspirovat třeba tímto článkem.

    Zkrátka zkuste si najít chvilku času a popřemýšlet, zdali by nestálo za to svá hesla vylepšit některým z výše zmíněných tipů. Nikdy totiž nevíte, co se může stát.

    O autorovi
    Bc. Vlastimil Skupien
    Bc. Vlastimil Skupien Junior programátor

    Fanoušek FC Barcelona, vášnivý hráč videoher a milovník svíčkové. Také bývalý žonglér a cirkusák. Teď už jsem se ale z šapitó přesunul do kanceláře, kde obvykle měním grafické návrhy ve zdrojový kód. Ve volných chvílích přidávám i nějakou tu zajímavost tady na blog.