Apple zavádí placené podcasty

Apple zavádí placené podcasty

  • 01. 05. 2021
  • Ostatní

Podcasty má Apple ve svém rejstříku takřka ihned od jejich vzniku, což zahrnuje více než 15 let. Dosud byl jejich poslech zdarma, ale s nárůstem popularity podcastů přišel i nápad Applu danou oblast monetizovat.

Předplatné za poslech

Nápad monetizace společnost zrealizuje skrze přepracovanou aplikaci Podcasty, která vznikla jako přímý konkurent krále oboru Spotify či společnosti Patreon. Vše má dle veřejných informací propuknout příští měsíc, kdy se novinka rozšíří do 170 regionů a zemí. Ačkoli je služba ke stažení pro iOS zdarma, budou platící uživatelé zvýhodněni. Prostřednictvím předplatného totiž dosáhnou na obsah bez reklam, bonusové materiály, předčasný přístup k některým epizodám a mnohé další výhody, o kterých by si jinak mohli nechat jenom zdát.

Platit budou všichni

Pokud bychom ale čekali, že platit budou pouze posluchači, byli bychom na velkém omylu. Monetizace se totiž týká také tvůrců, kteří budou muset za umožnění zveřejnění svých příspěvků za peníze od ostatních uživatelů odvádět poplatky zase Applu. Za to si ale budou moci tvůrci sami určovat výši předplatného, jeho frekvenci či další poskytnuté bonusy. Konkrétně se může jednat o to, že kromě standardního měsíčního předplatného nabídnou zvýhodněné roční, dají k dispozici některé epizody zcela zdarma nebo časově omezenou ukázku z epizody placené. Další výhodou by pak mohla být také rodinná verze platby, kdy za jednu cenu může placený obsah poslouchat až šest členů domácnosti.

Tak kolik?

Konkrétně budou tvůrci muset odvádět 549 korun ročně + 30 % z každého předplatného, což není zrovna málo. Pro srovnání – konkurenční Patreon za práci tvůrců požaduje pouhých 5 % z předplatného, 0,1 dolaru za každou provedenou platbu a namísto fixního poplatku si účtuje 8 % z celkového ročního výdělku. Až čas ukáže, jestli Apple nepřestřelil.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”