• Domů
  • Blog
  • Apple se loučí s Googlem. Pracuje na vlastním vyhledávači
Apple se loučí s Googlem. Pracuje na vlastním vyhledávači

Apple se loučí s Googlem. Pracuje na vlastním vyhledávači

  • 08. 11. 2020
  • Ostatní

Koupíte-li si jakékoliv zařízení od Applu, ve výchozím nastavení narazíte na vyhledávač Google. První uvedený za to získává miliardy dolarů, druhý si zase udržuje post lídra mezi ostatními vyhledávači. Nyní ale zřejmě nastává konec dlouholeté spolupráce. Proč?

Konec dominantního postavení

Ze začátku to byla idylka. Google si za roční poplatek okolo 10 miliard dolarů zajistil prvenství mezi vyhledávači – vždyť téměř polovina ze všech využití jeho služeb pochází právě z Apple zařízení. Poté ale přišlo obvinění ze strany amerického ministerstva spravedlnosti, kterému smlouva mezi oběma velikány připadla nefér k ostatním. Google byl proto žalován za porušení antimonopolního zákona. A protože Apple o žádné (další) soudní tahanice nestojí, zdá se, že svého společníka nahradí. Jak? Plánuje vyvinout vlastní vyhledávací software.

Nepřímé důkazy

O tom, že na vlastním vyhledávači společnost pracuje, se již nějakou dobu mluví. Jde však zatím o nepotvrzené informace, které ale začínají ukazovat jedním směrem – rozvoj vlastního softwaru je v plném proudu, tedy alespoň dle šuškandy na internetu. Vývoj vyhledávače však trvá roky a je třeba spousty odborníků. A proč nesáhnout hned po tom nejzasvěcenějším, kterým bývalý šéf Googlu John Giannadreu zcela jistě je. Dalším ukazatelem snažícím se o potvrzení nové iniciativy je nábor dalších odborníků z dané oblasti. A jaká veřejná informace je vůbec nejprokazatelnější? Přece ta, že začátek testování již probíhá.

Testy na iOS 14

Uživatelé, tedy vlastnící zařízení s nejnovější verzí iOS 14 mohou pozorovat, že vyhledávání již nezobrazuje výsledky z Googlu, ale z Applebotu – robota indexujícího webové stránky napříč celým internetem. Ty zaznamenává pro účely následného zobrazení po zadání klíčového slova uživatelem. Jasně, nějaký čas to sice potrvá, ale kdo jiný než Apple má šanci v konkurenčním boji s takovými velikány jako jsou Google či Bing?

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”