Apple bojuje proti logu hrušky

Apple bojuje proti logu hrušky

  • 08. 09. 2020
  • Ostatní

Kalifornská společnost Apple chce svá autorská práva chránit stůj co stůj. Pokud jim proto připadne, že do nich někdo jen lehce zasahuje, tvrdě se brání. Občas možná ale až příliš tvrdě, což dokazuje bizarní spor, jehož předmětem je logo hrušky.

Nepleťte jablka s hruškami!

Společnost Apple vede další soudní spor související s porušením autorských práv. Tentokrát ale není napadeným, nýbrž žalobcem. Předmětem sporu je logo, které se má až příliš podobat tolik známému nakousnutému jablku. Zarážející ale může být ten fakt, že nejde o jablko, ale o hrušku, která vlastně není ani nakousnutá, ani vyplněná. Pouhý zelený obrys ovoce kalifornské společnosti stačil k tomu, aby malou firmu Prepear, která si logo nechala zaregistrovat, soudně napadla. Kromě přílišné podobnosti argumentují také tím, že tím dochází k poškození značky.

Petice proti šikaně

Prepear danou žalobu označuje za šikanu malých společností a rozhodně se proto nehodlá jen tak vzdát. Zakladatelé ani netuší, proč leží v žaludku jablíčkářů právě oni. Se svými pěti zaměstnanci přece takovému gigantu konkurovat nemohou. Dokonce ani nedělají ve stejném oboru. Firma totiž vyvíjí aplikaci, která lidem pomáhá s plánováním jídelníčku. Soudní spory ji již stály stovky tisíc dolarů a jednoho ze zmiňovaných zaměstnanců. Bránit se hodlá také prostřednictvím petice, kterou na webu change.org zveřejnila ve snaze přesvědčit Apple, aby od svého záměru nakonec upustil.

Patent na ovoce?

Apple v minulosti již podobný spor vedl s politickou stranou z Norska, která si zaregistrovala logo, v němž prim hrálo právě jablko. Zde bychom podobných znaků mohli nalézt daleko více, než u zmiňované hrušky. Že by tedy měla jablečná společnost patent na veškeré ovoce?

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”