• Domů
  • Blog
  • Antivirus Windows Defender bude chránit i Android a iOS
Antivirus Windows Defender bude chránit i Android a iOS

Antivirus Windows Defender bude chránit i Android a iOS

  • 03. 03. 2020
  • Ostatní

Společnost Microsoft připravuje další rozšíření svého úspěšného antivirového softwaru zvaného Windows Defender. Tentokrát by měl začít poskytovat ochranu majitelům mobilních telefonů s operačním systémem Android, překvapivě také iOS.

Windows Defender

Tento softwarový nástroj společnost vyvinula v roce 2005 pro účely ochrany před viry, trojskými koni, či jinými formami škodlivého softwaru. Jeho celý oficiální název zní Microsoft Defender Advanced Thread Protection (ATP) a dnes bývá označován jako jeden z nejlepších při detekci a odstraňování škodlivých softwarů. Jeho užívání je velmi snadné. Počítače s operačním systémem Windows jej mají předinstalovány, po spuštění není nutná jeho instalace, zapne se automaticky, což znamená okamžitou ochranu.

Bezpečí pro smartphony

Pro svůj úspěch byl antivir minulý rok rozšířen pro macOS, podle oznámení společnosti na blogu můžeme podobné rozšíření očekávat také pro mobilní zařízení s operačními systémy Android a iOS. Především druhý jmenovaný překvapil, neboť společnost Apple nedovoluje zásahy do systému ze stran jiných aplikací. To také bude důvodem poněkud chudší výbavy oproti verzi, kterou poskytne Android.

Samotná ochrana u obou aplikací proběhne trochu odlišně, než jsme byli doposud zvyklí. Základem má být především ochrana proti phistingu, tedy podvodem vymámených citlivých údajů jako hesla, čísla platebních karet či bankovních údajů.

Bližší info již brzy

Na blogu více konkrétních informací Microsoft neuvedl. S jistotou ale víme, že nové antiviry lze očekávat již letos, přesné datum ale nepadlo. Zatím. Je totiž velmi pravděpodobné, že podrobnosti si společnost nechala na konferenci RSA v San Franciscu. Nový produkt bude muset porazit silnou konkurenci u aplikací Androidu, oproti tomu iOS takový počet zástupců nemá. Přesto teprve čas ukáže, zda se nové verze skutečně osvědčí.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”