• Domů
  • Blog
  • Airbnb přijímá nová opatření proti divokým večírkům
Airbnb

Airbnb přijímá nová opatření proti divokým večírkům

  • 12. 11. 2019
  • Ostatní

Webová služba Airbnb zprostředkující krátkodobé pronájmy chystá kroky proti pořádání nedovolených party. Těmito kroky reaguje na událost z konce října, kdy během halloweenského večírku bylo v Kalifornii zastřeleno pět lidí.

Tragédie na Halloween

Možnosti pronájmu využila uživatelka pro údajné rodinné setkání poblíž San Francisca. Protože se událost konala 31. října, tedy na Halloween, byla tato žena upozorněna, že nesmí uspořádat večírek. Tento zákaz ale ignorovala. „Rodinné sešlosti“ se tak zúčastnila asi stovka lidí.

Před jedenáctou hodinou sousedi kvůli hluku přivolali policii. Ještě před jejím příjezdem došlo uvnitř domu ke střelbě, která způsobila smrt pěti lidí a zranění dalších devíti. Přesně údaje o útočnících zatím nejsou známé. Zdroje uvádí, že střelba proběhla ze dvou zbraní. Jak se k tomu postavilo Airbnb?

Manuální prověřování rizik

Stránky společnosti před střelbou slibovaly (a i nyní tvrdí), že sehnat či nabídnout ubytování je snadné, bezpečné a příjemné. Airbnb totiž ověřovalo osobní profily i nabídky pomocí vlastní technologie. V tomto případě služba ale selhala. Proto přišel čas vytvořit nová opatření. Jedná se o důkladnější prověřování rizikových případů, jenž má být prováděno manuálně. Dalším krokem je pak sestavení speciálního týmu dohlížejícího na rezervace. Uživatelům, kteří poruší pravidla, budou jejich účty zrušeny.

Airbnb pokoj

Vše začalo nafukovacími matracemi

Nápad založení společnosti Airbnb vznikl v roce 2007, kdy dva spolužáci Brian Chesy a Joe Gebbia neměli dostatek peněz, aby mohli zaplatit nájem svého bytu. Aby si přilepšili, pořídili do obývacího pokoje nafukovací matrace, s jejichž pomocí začali poskytovat ubytování přes noc. O rok později se k nim přidal Nathan Blecharczyk. Společnými silami vytvořili webovou stránku nabízející krátký pronájem. Ihned po spuštění této stránky začali být úspěšní. Dnes už má firma miliony účtů hostitelů i cestovatelů z nejrůznějších částí světa.

Navzdory skandálu úspěšní

Proč lidi oslovuje tento způsob ubytování? Velkou výhodou je samozřejmě cena, která bývá mnohem výhodnější než při využití služeb hotelu. Celý proces rezervace a následného převzetí klíčů od nemovitosti je velmi rychlý a nenáročný. Stejně jako u všeho i zde jsou nějaká ale. Pro velkou oblíbenost se tento krátkodobý pronájem stal byznysem. Hostitelé nakupují nemovitosti k pronájmu, čímž nutí původní dlouhodobé nájemce si hledat nové domovy.

Přes všechny plusy a minusy se Airbnb stále úspěšně rozvíjí. V současnosti již má přes 24 milionů spokojených uživatelů. Hotelům kvůli této službě klesají tržby, její samotná hodnota se stále zvyšuje. Poslední údaje uvádí částku 31 miliard dolarů.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”